Pallets zonnepanelen stapelen: hoe doe je dat?
Zonnepanelen zijn niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Het aantal aanbieders van solarsystemen is enorm gegroeid – en daarmee ook de logistieke vraagstukken. Want hoe verplaats je die pallets met zonnepanelen nu veilig en zonder schade in (en uit) je magazijn? Vooral als je geen (financiële) ruimte hebt voor een heftruck? Het antwoord: gebruik een elektrische stapelaar! Hiermee kunt u de pallets met zonnepanelen veilig en eenvoudig oppakken en verplaatsen.
Maar welke stapelaar is daarvoor het meest geschikt? Hier volgt een checklist.
1. Vorkafmetingen: wat is het formaat van de pallet of de lading?
Veel pallets hebben een standaardformaat, zoals de europallet (1200 x 800 mm). Voor zulke pallets is een stapelaar met standaardvorkafmetingen (bijvoorbeeld 1150 x 540 mm) dan ook een prima keus.
Bij pallets voor zonnepanelen ligt dat echter anders. Het formaat van standaardzonnepanelen is vaak 1700 x 1100 mm. En de pallet waarop een stapel zonnecollectoren ligt, heeft dus minimaal dezelfde grootte.
Wil je zo’n pallet dus veilig kunnen oppakken met een stapelaar (mits de inrijkokers passen), dan moeten de vorken en de poten lang genoeg zijn om de pallet stabiel te kunnen verplaatsen. Een geschikte vorklengte is bijvoorbeeld 1650 mm.
Stapelaars met een dergelijke vorklengte zijn nog niet standaard beschikbaar, maar kunnen wel op maat gemaakt worden. Belangrijk is om zulke maatwerkaanpassingen door een erkend constructiebedrijf te laten uitvoeren, waarbij de aangepaste stapelaar ook een nieuw CE-keurmerk krijgt.
2. Hefhoogte: hoe hoog wordt de lading weggezet?
Op welke hoogte zet u de zonnepanelen weg? Worden de pallets gewoon op de vloer neergezet, eventueel met één laag gestapeld? Of komen de pallets in een stelling te staan? En als u de pallets uit een vrachtwagen zonder laadklep wilt laden, hoe hoog moeten de vorken dan komen?
In elke categorie stapelaars zijn diverse hefhoogten beschikbaar. Houd er rekening mee dat de hefhoogte niet hetzelfde is als bijvoorbeeld de hoogte van een ligger in een stelling; tel bij de hoogte van de ligger altijd de hoogte van de pallet op (zo’n 150 mm), zo bepaalt u welke hefhoogte u precies nodig heeft.
3. Hefvermogen: hoe zwaar is de lading?
Gemiddeld weegt een pallet met zonnepanelen circa 500 kg, een gewicht dat door vrijwel iedere elektrische stapelaar makkelijk te verplaatsen is. Zijn uw pallets zwaarder? Voor bijna elk laadgewicht is een stapelaar te vinden met een passend hefvermogen.
Vergeet niet te controleren of een stapelaar nog voldoende hefvermogen overheeft op de door u gewenste hefhoogte. Met andere woorden: past uw laadgewicht bij de restcapaciteit van een stapelaar? Hoe hoger u namelijk heft, hoe minder hefcapaciteit de stapelaar overhoudt.
4. Batterijcapaciteit: hoe vaak wordt de stapelaar gebruikt?
Hoe vaak verwacht u uw pallets te moeten verplaatsen? Heeft u de stapelaar incidenteel nodig, misschien elke dag een paar uur achtereen? Dan is een instapmodel elektrische stapelaar een goede keus. De meeste instapmodellen hebben een accu met een vermogen van circa 24V / 105Ah. Dit betekent dat u de stapelaar 2,5 tot 3 uur continu kunt gebruiken, alvorens de batterij weer op te moeten laden.
Het kan natuurlijk ook zijn dat u de stapelaar de hele dag door wilt gebruiken, bijvoorbeeld bij ploegendiensten. Kies in dat geval voor een industrieel elektrisch model. De accu’s van industriële stapelaars hebben gemiddeld een vermogen van 24V / 210Ah. Deze batterijen hoeven pas weer opgeladen te worden na 7 tot 8 uur continu gebruik.
5. Opties: wilt u een extra functie?
Wilt u dat de stapelaar naast simpelweg verplaatsen en heffen nog meer doet? Sommige stapelaars hebben specifieke extra functies, zoals initiële heffing (dubbele heffing, waardoor twee pallets tegelijkertijd opgepakt en verplaatst kunnen worden), proportionele heffing (de keuze om het heffen en dalen snel of langzaam te laten gaan), vrije heffing (de mast blijft bij het heffen in eerste instantie laag en gaat pas evenredig omhoog vanaf een bepaalde vorkhoogte; hierdoor blijft de doorrijhoogte relatief laag) of een meerijplatform.
Laat u altijd goed informeren over de concrete meerwaarde van zo’n extra optie, zodat u zeker weet dat dit past bij uw specifieke situatie.
6. Gebruiksomgeving: hoe is de situatie op uw werklocatie?
De gemiddelde elektrische stapelaar is vooral geschikt voor droge, schone binnenlocaties. En omdat de poten van een stapelaar relatief laag boven de grond staan (vaak maar zo’n 30 mm) heeft het ideale werkterrein geen ongelijke vloeren of hoge drempels. De kans is groot dat de locatie van uw zonnepanelenopslag er precies zo uitziet.
Heeft u toch te maken met een onregelmatige ondergrond, een helling of andere specifieke omstandigheden? Win dan persoonlijk advies in over de beste oplossing voor uw situatie.
7. Gangpadbreedte en doorrijhoogte: hoe is de bewegingsruimte op uw locatie?
Hoe breed zijn de gangpaden in uw opslagplaats? Veel stapelaars hebben een compacte bouw en een relatief kleine draaicirkel, vooral in vergelijking met heftrucks en reachtrucks. Houd bij een maatwerkstapelaar met verlengde vorken en poten rekening met een draaicirkel van minimaal 1910 mm.
Vergeet ook niet om de doorrijhoogte op uw locatie op te meten. Kan een stapelaar gewoon door een deuropening rijden zonder de bovenste deurpost te raken (ook als er een lading op de vorken ligt)? En komt de bovenkant van de mast niet tegen het (entresol)plafond aan wanneer de vorken omhoog gaan en de lading wordt weggezet?
8. Maatwerk: wat is úw ideale stapelaar voor zonnepanelen?
Nu u de belangrijkste specificaties over uw lading en locatie heeft doorgenomen, kunt u doelgericht zoeken naar de juiste stapelaar!
Bij de diverse categorieën elektrische stapelaars horen vanzelfsprekend diverse prijsklassen, ook als het gaat om maatwerk.
Bent u benieuwd welke maatwerkoptie het beste past bij u? Wellicht kiest u wel voor de aangepaste stapelaar ES12-12ES 3000. Als het gaat om pallets met standaardzonnepanelen, dan is deze maatwerkversie een goede en betaalbare keus!
Of u n kiest voor een stapelaar of voor een heftruck: neem snel contact met ons op voor persoonlijk advies en een vrijblijvende offerte!