22 januari 2019

Warehousemanager: hoe bespaar jij op intern transport?

Dat je supplychain kunt optimaliseren door materialen scherp in te kopen, is voor een warehousemanager niet meer dan logisch. Maar wat kun je nog meer doen om te besparen op intern transport – vooral op lange termijn? En hoe maak je die afweging?

Bekijk eens vier factoren die meespelen bij efficiënt warehousemanagement: 

1. Hoe worden de goederen opgeslagen?

De indeling van een magazijn en de logistieke route bepalen in grote mate met welk materieel je de goederen het meest efficiënt kunt verplaatsen. 

Een voorbeeld: in een magazijn moeten ongestapelde pallets van punt A naar punt B verplaatst worden, wat een route van ongeveer 50 meter is. Kies je dan voor een handpalletwagen of voor een elektrische pallettruck? De handpompwagen heeft als voordeel dat hij het voordeligst in aanschaf is, terwijl een elektrische pallettruck met meerijplatform duurder is – maar wel de ladingen sneller kan verplaatsen. Of kies je, wellicht nog efficiënter, juist een stapelaar met initiële heffing, waarmee je twee pallets tegelijkertijd kunt oppakken? 

Drie verschillende typen materieel dus, met drie verschillende prijskaartjes. Wat weegt dan zwaarder: laagste aanschafprijs of werktempo en arbeidsomstandigheden? De opslagsituatie ter plaatse is dus het eerste punt in die afweging. 

2. Hoe vaak moeten de goederen worden verplaatst? 

Een tweede factor om af te wegen, is de frequentie waarmee goederen intern moeten worden verplaatst. Gaat het om één of twee pallets per week, dan is een handpalletwagen of een manuele stapelaar misschien meer dan voldoende. Moeten er echter dagelijks veel ladingen worden verplaatst – zoals bij ploegendienst – dan is (semi-)elektrisch materieel waarschijnlijk een betere keuze. Een volgende vraag is dan: voor welke accutechnologie kies je?

Voorheen zou je waarschijnlijk hebben gekozen voor een reguliere loodzuuraccu, bijvoorbeeld een wisselaccu die snel is op te laden met een hoogfrequentlader, eventueel in combinatie met zuurcirculatie. Deze optie bestaat nog steeds.

Maar de kans is groot dat je tegenwoordig juist meer wil inspelen op verduurzaming – hoogstwaarschijnlijk ook een belangrijk onderdeel van jullie company policy. In dat geval zul je sneller kiezen voor materieel met duurzame technologie, zoals een heftruck met een onderhoudsvrije lithiumbatterij. Lithiumaccu’s hebben immers als voordeel dat je deze snel – ook tussentijds – kunt opladen, zonder van wisselaccu’s gebruik te maken. Bijkomend pluspunt: omdat je niet langer last hebt van zuurdampen tijdens het opladen (wat met loodzuuraccu’s wel het geval is), heb je daar ook geen afzuiging meer voor nodig – en ben je dus flexibeler in waar je in het magazijn je oplaadpunt plaatst. 

Zit er aan die nieuwe technologie een hoger prijskaartje? Niet per se. Diverse lithiumproducten, zoals een mooie allround lithiumpallettruck, worden heel scherp aangeboden. Wat weer bruikbare informatie is om mee te nemen in je afweging. 

3. Wat zijn de verwachte kosten voor de hele levensduur van het materieel (TCO)?

Een derde punt dat bepalend kan zijn voor je aankoopkeuze, is de TCO (total cost of ownership). Met andere woorden: welke kosten verwacht je te gaan maken tijdens de hele levensduur van het product?

In het geval van elektrisch materieel kun je denken aan de jaarlijkse kosten voor onderhoud en keuring en aan trainingskosten voor gebruikers. Maar calculeer ook onverhoopte reparatiekosten en bijhorend tijdverlies in. Probeer erachter te komen hoe snel een dergelijk product in het algemeen gerepareerd wordt. En of er eventueel vervangend materieel gehuurd kan worden, en tegen welke prijs. Ook hierbij weer de investeringsafweging: wat is een resultaat me waard? Hoe verdient het zich terug? 

4. Wat is het verbruik van het materieel? 

Het laatste punt om rekening mee te houden, is het verbruik. Bij sommige productgroepen is dit meer aan de orde dan bij andere. Twijfel je tussen een handpompwagen of een elektrische pallettruck, dan is de factor ‘verbruik’ niet goed met elkaar te vergelijken en weegt dit dus niet zo zwaar. Maar bij zwaarder materieel ligt dit anders.

Neem nu een heftruck. Heftrucks zijn verkrijgbaar met verschillende aandrijvingen: gas, diesel of elektrisch. Voordat je een bepaald type kiest, vraag je dan af hoeveel uur per week je de truck verwacht in te zetten en wat zou dan het verbruik zijn? Goed om te weten: gemiddeld genomen is een elektrische machine per draaiuur het voordeligst. En met alle nieuwe technieken die continu worden ontwikkeld – zoals lithiumtechnologie – zal elektrisch materieel alleen maar interessanter worden. 

De afweging

Kortom: welke factoren wegen voor jouw magazijn het zwaarst? Dit verschilt dus per situatie en gebruik. En soms kost het heel wat hoofdbrekens. Maar een optimaal warehousemanagement is het zeker waard. Want.. een goede, duurzame investering betaalt zich altijd terug!

Wil je graag persoonlijk advies? Neem dan contact snel met ons op; we helpen je graag het best passende materieel te vinden! Mail naar info@tramag.nl of bel +31 (0) 172 – 42 42 20. Benieuwd wat andere warehousemanagers vaak bestellen? Hier vind je de hardlopers!