Hoe kies je een stapelaar?

Gepost door Mariette 12-04-2019 0 Reactie
Stapelaars – ook bekend als palletheffers of palletlifters – zijn er in allerlei soorten en maten. Grofweg zijn ze te verdelen in drie categorieën: handstapelaars, (semi-)elektrische instapmodellen en elektrische industriële modellen.
 
Er is een ruime keus aan verschillende typen en merken, maar hoe weet u nu welk model het beste past bij wat u zoekt? En is een stapelaar überhaupt wel de juiste keus - of heeft u misschien heel ander materieel nodig? Met onze beknopte checklist en het volgende stappenplan weet u het snel!  
 
De eerste selectiecriteria: 
 
1. Worden ladingen horizontaal of juist verticaal verplaatst?
 Met andere woorden: moeten de palletladingen vooral op vloerniveau worden verplaatst of moeten ze juist in een stelling worden geplaatst? In het eerste geval zult u waarschijnlijk meer hebben aan een pallettruck, waarmee u ladingen handig en snel op vloerniveau kunt verrijden.
Moeten de ladingen juist op (grote) hoogte worden weggezet - bijvoorbeeld in een stelling - dan is een stapelaar inderdaad een prima optie! 
 
2. Hoe vaak wordt de stapelaar gebruikt? 
Heeft u de stapelaar incidenteel nodig, misschien elke dag een paar uur achtereen? Dan is een manuele stapelaar of een (semi-)elektrisch instapmodel een goede keus.
Wilt u de stapelaar echter de hele dag door kunnen gebruiken, bijvoorbeeld bij ploegendienst? Kies voor dergelijk intensief gebruik een industrieel elektrisch model.
 
Nu de details: 
 
3. Hoe hoog wordt de lading weggezet? 
Op welke hoogte ligt de bovenste ligger van uw stelling waar u uw goederen wil plaatsen? Of dat nu op 2,50 m is of op 5 m; in elke categorie stapelaars zijn diverse hefhoogten beschikbaar. Houd bij het bepalen van de hefhoogte er rekening mee dat u bij de hoogte van de bovenkant van de ligger nog zo’n 15 cm extra rekent. Op die manier weet u zeker dat de vorken van de stapelaar niet alleen de ligger zelf weten te bereiken, maar ook nog een pallet óp de ligger kunnen plaatsen. 
 
4. Hoe zwaar is de lading? 
Gaat het om pallets met stoeptegels of om balen donsveren? Weegt uw gemiddelde lading 1000 kg of is dat veel meer? Voor vrijwel elke lading is een stapelaar te vinden met een passend hefvermogen. 
Vergeet niet te controleren of een stapelaar nog voldoende hefvermogen overheeft op de hefhoogte van de bovenste ligger van uw stelling. Met andere woorden: past uw laadgewicht bij de restcapaciteit van een stapelaar? Hoe hoger u namelijk heft, hoe minder hefcapaciteit de stapelaar overhoudt. 
In veel gevallen zullen lichtere ladingen bovenin een stelling worden geplaatst en worden de zwaarste goederen juist zo laag mogelijk gezet. Gaat dat ook op voor u? Ga na welk hefvermogen u op verschillende hefhoogten precies nodig heeft en win hier eventueel advies over in. 
 
5. Wat is het formaat van de pallet of de lading?
Veel pallets hebben een standaardformaat, zoals de europallet. Voor zulke pallets kiest u een stapelaar met standaardvorkafmetingen (bijvoorbeeld 1150 x 540 mm of 1150 x 560 mm). Sommige pallets hebben echter een afwijkende maat, zoals (Amerikaanse) blokpallets. Voor zulke pallets kunt u bijvoorbeeld een breedspoorstapelaar gebruiken, waarbij de vorken en de steunpoten verstelbaar zijn en om de pallet heen geplaatst kunnen worden. Wat de afmetingen van uw pallets ook zijn: voor elk vijwel formaat is er een passende stapelaar te vinden. 
Ook goed om te weten: werkt u niet met pallets maar wilt u juist ladingen met niet-reguliere afmetingen (zoals zonnepanelen) verplaatsen? Ook dan kan een stapelaar een goede optie zijn, bijvoorbeeld door de vorken aan te passen aan de specifieke lading. Door zulke technische aanpassingen verantwoorde wijze technisch aan te passen (CE-keurmerk) kunnen ook zulke specifieke ladingen goed en veilig verplaatst worden. 
 
6. Wilt u een extra optie? 
Wilt u dat de stapelaar naast simpelweg verplaatsen en heffen nog meer doet? Sommige stapelaars hebben specifieke extra functies, zoals initiële heffing (dubbele heffing, waardoor twee pallets tegelijkertijd opgepakt en verplaatst kunnen worden), vrije heffing (de mast blijft bij het heffen in eerste instantie laag en gaat pas evenredig omhoog vanaf een bepaalde vorkhoogte; hierdoor blijft de doorrijhoogte relatief laag) of een meerijplatform.
Laat u altijd goed informeren over de precieze meerwaarde van zo’n extra optie, zodat u zeker weet dat dit past bij uw specifieke situatie. 
 
7. Hoe is de situatie op uw werklocatie? 
De gemiddelde stapelaar is vooral geschikt voor droge, schone binnenlocaties zonder ongelijke vloeren en hoge drempels. Maar natuurlijk zijn werkomstandigheden ter plaatse soms heel anders – en wilt u toch een stapelaar gebruiken.
Daarom zijn er diverse stapelaars ontworpen waarbij materiaal en design zijn aangepast aan bijvoorbeeld corrosieve, vochtige of koude omgevingen (denk aan koelingen) of onregelmatige ondergronden en hellingen.
Denk hierbij ook aan de materiaalkeuze van de wielen: wilt u graag extra dempende wielen voor uw ongelijke vloeroppervlak of gaat uw voorkeur juist uit naar gladde wielen in verband met hygiënische eisen? 
 
8. Hoe is de bewegingsruimte op uw locatie? 
Hoe breed zijn de gangpaden in uw opslagplaats en hoe hoog zijn de doorgangen en de (entresol-)plafonds? Veel stapelaars hebben een compacte bouw en een relatief kleine draaicirkel. Hierdoor zijn ze prima geschikt om juist ook in smalle gangpaden te worden gebruikt – vooral in vergelijking met heftrucks en reachtrucks. 
Vergeet niet om de doorrijhoogte op uw locatie op te meten. Zou een stapelaar gewoon door een deuropening kunnen rijden zonder de bovenste deurpost te raken, ook als er een lading op de vorken ligt? En komt de bovenkant van de mast niet tegen het plafond aan wanneer een lading op de bovenste ligger wordt weggezet? 
  
Tot slot:
 
9. Wat past in uw budget? 
Bij de diverse categorieën stapelaars horen ook diverse prijsklassen, met daarin zowel budgetvriendelijke als specialistische uitvoeringen. Deze prijsverschillen worden vooral bepaald door de verschillen in functies en gebruikte technieken.
Uiteraard kunnen wij niet in uw portemonnee kijken; dat kunt u alleen zelf. En nu u eenmaal heeft kunnen selecteren waar uw stapelaar aan zou moeten voldoen, kunt u ook makkelijker bepalen wat het u waard is! 
 
Komt u er zelf toch niet helemaal uit? Of wilt u gewoon meer informatie en extra advies? Neem dan snel contact met ons op; we denken graag met u mee!

Wat vond u van dit artikel?

Groot assortiment

Zodat wij altijd aan uw wensen kunnen voldoen. Zoekt u iets specifieks? Neem dan contact met ons op.

Technische Ondersteuning

Ons team staat dagelijks voor u klaar voor advies op maat.

Maatwerk Mogelijk

Zeer specifieke wensen & eisen, bij ons geen enkel probleem!

Betaal niet langer teveel!

Door slim inkopen en een goede prijs/kwaliteit verhouding betaalt u bij ons een eerlijke prijs.

Onze Webshopprijzen

De webshopprijzen van onze producten worden altijd excl. BTW (boven) en incl. BTW (onder) weergegeven. Hier komen nog verzendkosten bij.